Kinder mindfulness challenge

14 daagse Kinder mindfulness challenge : Alle oefeningen blijven staan tot aan het eind van de periode dat kinderen  helemaal of gedeeltelijk thuis moeten blijven, met de laatste bovenaan.  Als je alle 14 dagen hebt gedaan kunnen je ouders een mailtje sturen naar:  annetteschroder2415@telfort.nl.  Je krijgt dan een certificaat van deze challenge.
Hieronder vind je elke dag een nieuwe opdracht. Het bestaat uit een verhaaltje of kindermeditatie en een creatieve oefening en er zijn ook tips.
Ik hoop dat jullie het fijn vinden om te doen en veel plezier hebben met deze uitdaging, 14 dagen lang, mee te doen! De laatste staat nu bovenaan. Begin bij  de oefening van dag 1 onderaan. Heb je ze allemaal gedaan, kun je altijd de oefeningen die je fijn vond nog eens doen. Hebben jij of je ouders vragen kunnen jullie altijd even een mailtje sturen.
Veel succes en veel geluk!  Annette Schröder
Je kunt leren een wenshartje te vouwen, bekijk het filmpje bij dag 5!

J

Deze foto kreeg ik van Mariia, hier te zien als vrolijke boom.
En een foto met haar welverdiende certificaat, ze heeft alle 14 oefeningen gedaan! Gefeliciteerd Mariia!

*Hieronder starten de oefeningen:

14: De laatste dag van de challenge:
Een stralende ster.

Als je alle oefeningen van dag 1 t/m 13 hebt gedaan, dan heb je veel geleerd over ontspannen en over mindfulness en waarschijnlijk ook over jezelf en je omgeving. Ik hoop dat je nu weet dat je altijd goed bent zoals je bent en dat je een mooi mens bent. En het is voor iedereen fijn als je dat mooie, jouw schoonheid, ook uitstraalt en laat zien aan iedereen om je heen. Dus laat maar aan iedereen zien hoe mooi en hoe lief jij bent. Als je dit doet durven anderen ook te laten zien hoe mooi en lief ze zijn. Zo wordt de wereld een stuk lichter. Jij kan deze lichter maken! Want jij bent een mooie stralende ster vanaf nu.

-Ga nu maar zitten in kleermakerszit en doe maar rustig je ogen dicht. Als je helemaal goed zit mag je voor je zien dat er binnenin jou een hele mooie stralende diamant zit. Als je er een tijdje naar kijkt gaat deze diamant glimmen. Dan zie je dat er licht uit schijnt als een lampje. De diamant vult jou helemaal met licht. Je hele lichaam is nu licht. Nu ga je dit licht ook uitstralen naar buiten toe. Je zit in het licht en dat licht straal je steeds meer uit.
Je voelt je een grote lichtgevende heldere ster. Je voelt dat het goed is en dat je er heel gelukkig van wordt. Je voelt dat iedereen om je heen gelukkig wordt van het licht dat jij uitstraalt. Als je lang genoeg hebt gezeten als een stralende ster dan mag je je ogen weer open doen. Neem het gevoel wat het jou gaf maar mee en houd het altijd bij je.

-Hieronder staat speciaal voor jou vandaag een gedicht over de stralende ster die jij bent:

Stralende ster
Eerst was ik nog dicht,
Maar nu ben ik een helder licht.
Dat uitstraalt over de hele aarde,
Mijn licht heeft voor de hele wereld waarde.
Ik straal door mijn levenskracht,
Ik zie een heldere kleurenpracht.
Overal in mij en om mij heen,
Overal waar mijn licht op scheen.
In mij schuilt een stralende diamant,
En daarmee voel ik nu een sterke band.
Dit gevoel zal nooit meer verdwijnen,
Mijn licht zal altijd blijven schijnen.
Ik ben als een ster die licht uitstraalt,
En het mooiste uit zichzelf naar boven haalt.
Ik vervul mijn grootste wens,
Ik ben een prachtig stralend mens.

Annette Schröder

-Maak of teken en kleur nu maar een hele mooie grote ster en teken in het midden ervan jezelf.

TIPS:

-Weet altijd dat het niet heel belangrijk is of jij populair bent, hele hoge cijfers haalt op school of heel goed bent in een sport. Het belangrijkste is dat jij jij bent en dus een heel mooi en lief kind. En weet dat je altijd mag stralen en dat je trots op jezelf mag zijn. Je hele leven lang. Weet dat jij de wereld lichter maakt.

-Op momenten dat het donker lijkt kun je altijd weer even gaan zitten met je ogen dicht en de stralende diamant in jezelf zien. Wat die is er altijd bij jou van binnen. Maak dan maar je eigen licht en straal het uit, zodat alles weer licht wordt. Zie dat het in je hoofd dan ook weer licht wordt.

13: Een puzzel.

In deze tijd is je leven anders dan anders. Je kunt niet naar school en je ouders zijn misschien thuis of je bent bij opa  of oma of er is een oppas misschien. Alles is anders dan normaal. En je moet maar afwachten hoe lang het duurt. Veel mensen maken een puzzel om iets te doen te hebben. Vandaag kun jij je eigen puzzel maken over jezelf.

-Ga nu maar rustig zitten of stil liggen. Zie jezelf maar voor je. Hoe jij eruit ziet en wat je zoal doet en kijk nu maar eens diep naar binnen hoe je je nu voelt. Voel je een emotie ? Dat is een gevoel van binnen dat je kan laten zien als een smiley/ een emoticon. Voel je je bijvoorbeeld blij of verdrietig, boos, bang, verward, jaloers, of verveeld. Misschien voel je wel 2 of meer emoties door elkaar. Kijk er eens goed naar wat jij nu voelt. Kijk eens waar je dit in je lichaam kan voelen en hoe voelt het dan precies? Hoort er een kleur bij jouw gevoel? Hoort er een geluid bij? Gromt het of zingt het of piept het misschien? Luister maar goed naar jouw gevoel. Dit zijn alle puzzelstukjes van jouw gevoel op dit moment. Zie maar een puzzel voor je in stukjes en zie maar voor je dat je de puzzel in elkaar legt en dat hij weer heel is.  Kijk nu nog eens goed naar het geheel. Als je hiermee klaar bent kun je je ogen weer open doen.

-Teken nu jezelf en hoe jij je op dit moment voelt. Kleur het in de kleur die bij jou gevoel hoort of in meerdere kleuren van meerdere emoties. Knip deze tekening nu in puzzelstukjes. Je mag zelf kiezen of dit een paar grote of vele kleine stukjes zijn. Maak de puzzel weer heel.

TIPS:

-Soms is het fijn om even stil te gaan zitten of liggen en eens even goed te voelen wat je nu eigenlijk voelt. Als er meerdere gevoelens zijn, probeer ze dan voor je zelf allemaal te benoemen en kijk er ieder apart naar. Misschien voel je je blij en verveeld bijvoorbeeld. Zoek maar voor jezelf uit hoe jouw emoties precies voelen en eruit zien en horen en wat je gevoelens nodig hebben.
Probeer ze maar te geven wat ze nodig hebben.

-Als het leven soms wel eens verwarrend is en je niet goed weet wat je voelt, maak dan de puzzel maar weer in gedachten heel, zodat je jezelf weer in één geheel ziet. Doe dit ook maar met je echte puzzel.

Succes met puzzelen!

 12: Zitten als een berg
Soms kan het ineens heel druk zijn in je leven. Er gebeurt ineens van alles wat je niet gewend bent. Je kan er zelf voor kiezen om stil te gaan zitten als een berg en je sterk te voelen als een berg. Jouw buitenkant is rotsvast en dik en niets kan je deren. Je hoeft niet te reageren op wat er om je heen gebeurt. Je kiest er gewoon voor om er geen aandacht aan te geven.

-Ga maar in kleermakerszit zitten en doe je ogen maar rustig dicht. Je zit nu in een driehoek als een berg. Voel je maar als een berg. Terwijl jij rustig berg zit te zijn kan het om de berg heen regenen, stormen, hagelen of er kan een brandende zon zijn. Maar jij trekt je niets aan van het weer daarbuiten. Jouw rotswand is super dik. Dus jij hebt nergens last van. Jij zit gewoon berg te zijn. Een ademende berg. Haal maar rustig en diep adem. Zit zo maar een tijdje berg te zijn.
Voel eens hoe rustig dat voelt.

-Teken jezelf nu als rustige sterke berg. Teken hier omheen het weer wat jij nu in je leven om je heen ervaart. Regent het nu in jouw leven of schijnt de zon. Storm het of vriest het?
Regen kan bijvoorbeeld staan voor verdriet. Dus is er verdriet om je heen? Stormt het misschien? Dat kan betekenen dat mensen om je heen boos zijn bijvoorbeeld. Teken het weer dat jij ervaart om de berg heen. Niet binnen de berg. Want jij laat het niet binnenkomen. Kleur de berg die jij bent maar met een rustige fijne sterke kleur.

TIPS:
-Soms voel je zelf van binnen van alles, je bent blij of boos of verdrietig of verward. Het is goed om dan goed van binnen naar jezelf te kijken wat je nu precies voelt. Je kan dan kijken wat je nodig hebt. Je kan er met iemand over praten. Je kunt dit zien als jouw eigen weer.
Voel je de zon, ben je blij of regent het bij jou, ben je verdrietig enz.

-Soms merk je het weerbericht op van je omgeving. Dan is het niet jou eigen gevoel maar dat van papa of mama, broertje of zusje. Je hoeft dit gevoel niet bij jou binnen te laten. Het is niet van jouzelf maar van anderen. Je bent dan een berg en sluit je af van dat gevoel. Je hoeft niet te reageren op het weerbericht om je heen. Het is niet voor jou bedoeld. Dat noem je gelijkmoedigheid oefenen. Je wordt dan niet boos als een ander boos is. En je wordt niet verdrietig als een ander dat is bijvoorbeeld.

Ik wens je veel rust als berg.

 

 11: Groeien als een bloem.

-Ga maar in kleermakerszit zitten en doe je ogen maar rustig dicht. Zie nu een veld met mooie bloemen voor je. Eén van deze bloemen is de allermooiste! Kijk er maar goed naar. Hoe ziet deze bloem eruit ? Welke kleur(en) heeft deze bloem? Hoe ruikt die? Maakt die ook geluid?

Zie nu maar voor je dat jij deze bloem bent. Jouw wortels in de grond zorgen dat je stevig zit.
Ze nemen gezonde sappen en voeding op uit moeder aarde. Hierdoor blijf je gezond en sterk en groei je. Je ziet dat je steel steeds langer wordt. Er groeien mooie sappige groene blaadjes aan jouw steel. Deze nemen CO2 op en geven zuurstof af aan de omgeving, die de mensen goed kunnen gebruiken. Bovenaan eindigt de steel in jouw bloem. Je ziet dat jouw bloem naar het licht groeit. Deze vangt daardoor heel veel zonlicht op. Daar wordt je als bloem vrolijk van. Je deint mee met de wind en voelt je tevreden in het veld met zoveel bloemen.
Blijf maar zo lang in het bloemenveld zitten als jij wilt.
Als je het lang genoeg vindt dan mag je je ogen weer open doen.

-Teken jezelf nu als die hele mooie bloem, die naar het licht groeit. Natuurlijk mag je ook de rest van het bloemenveld tekenen. Je mag het ook plakken of knutselen. Misschien mag je er  zelfs wel parfum op sprayen, zodat die lekker als een bloem ruikt. Maar dat moet je wel eerst even aan je ouders vragen!

TIPS:
-Als je elke dag iets langer stilzit dan ‘groei je vanzelf naar het licht’. Dan voel je steeds het zonlicht in je bloem(op je hoofd). Dan ga je je tevreden en blij voelen en zie je licht in je hoofd. Als buiten de zon schijnt kun je altijd even bloem spelen in de tuin of op je balkon. Voel maar je wortels in de grond en voel de zon op je voorhoofd. En voel maar hoe je groeit.

-Je kunt zelf parfum maken van rozenblaadjes.  Vraag aan je ouders of je gekleurde blaadjes van echte rozen mag plukken. Anders verzamel je blaadjes die al op de grond liggen. (misschien geven die iets minder geur).Verzamel maar rozenblaadjes en doe ze in een flesje met water. Nu schudden en lang laten staan. Je krijgt nu je eigen bloemenparfum.
Bewaar het maar in de koelkast.

Veel bloemenplezier!

 10: Stilzitten als een Boeddhabeeld
Het verhaal van Boeddha: Op vakantie of in een museum of op de televisie heb je vast wel eens een Boeddhabeeld gezien. Boeddha was een prins die vroeger leefde en hij heette toen eigenlijk prins Siddhartha Gautama. Hij was rijk en had alles wat hij zich maar kon wensen. Toch was hij niet gelukkig. Hij kon maar niet genieten van alle rijkdom. De mensen in zijn rijk waren ook ontevreden en niet gelukkig. Hij besloot toen alle rijkdom achter te laten en de wijde wereld in te trekken, op zoek naar geluk. Hij reisde lange tijd, maar vond nog geen geluk. Hij kwam op een pleintje aan en ging daar zitten in kleermakerszit, onder een Bodhiboom. Hij hield zijn handen in een kommetje met zijn duimen tegen elkaar. Hij bleef er 49 dagen zo zitten! Hij kreeg voldoende eten en drinken van de mensen die langskwamen om in leven te blijven. Hij accepteerde het leven zoals het was. Hij verlangde naar niets en had niets meer nodig. Hij dacht niet meer en hij oordeelde nergens meer over. Hij zat alleen nog maar en hij ademde. Na die 49 dagen merkte hij dat hij tevreden was en zich gelukkig voelde. Dat noemde hij verlicht. Vanaf die tijd heette hij Boeddha, wat ‘verlicht’ betekent. Hij reisde daarna de hele wereld over om iedereen te vertellen hoe je gelukkig kon worden. 

Oefening:

-Ga maar in kleermakerszit zitten, net als Siddharta Boeddha dit deed. Leg je handen maar in je schoot of maak een kommetje van je handen met handpalmen omhoog en je duimen tegen elkaar. Doe je ogen maar rustig dicht. Probeer nu zo lang mogelijk stil te blijven zitten. Probeer als het moeilijk wordt juist nog wat langer te blijven zitten. Je kan dit samen met een ander doen en kijken wie het het langste volhoudt. Maar dit hoeft niet. Luister naar en voel je ademhaling maar. Je hoeft nergens aan te denken. Gewoon rustig stilzitten en ademen.
Wanneer jij vindt dat het tijd is om te stoppen doe je je ogen weer open en kun je anders gaan zitten.

-Maak nu een gedichtje (hoeft niet persé te rijmen) of verhaaltje over tevreden en gelukkig zijn. Over genieten van dit moment. Als dit nog te moeilijk is kun je ook een tekening hierover maken. Het mag over jezelf gaan of over Boeddha of in het algemeen. Veel succes en plezier hiermee.
*Als je het leuk zou vinden, mogen jouw ouders een mooi gedichtje of ander werkje opsturen om op deze website te zetten.

 

TIPS

-Schrijf eens een week lang, elke dag op wat jouw geluksmoment op die dag was,
Natuurlijk mogen het ook meerdere momenten zijn per dag. Misschien zegt iemand iets aardigs tegen je, zie je een mooie vogel, ruik je een heerlijke bloemengeur of krijg je iets heel lekkers te eten. Jouw zintuigen helpen je om te kunnen genieten en je tevreden en gelukkig te voelen in dit moment.

-Als je elke dag even alleen maar stilzit met je ogen dicht en je ademhaling volgt kun je heel rustig worden van binnen en je heel tevreden voelen. In het begin is dit nog moeilijk om vol te houden. Maar als je het blijft oefenen hou je het steeds langer vol en helpt het om te ontspannen en ook om je beter te kunnen concentreren.

Ik wens je veel tevredenheid.

 9 Het doolhof/labyrint

Soms is het leven net een doolhof. Je bent op zoek naar een schat en je doet er alles voor om die te vinden, maar onderweg komt er van alles op jouw pad, wat zorgt dat je er alsmaar niet komt. Maar als je er uiteindelijk komt dan ben je ook wel heel erg blij.

-Ga maar rustig zitten of liggen en doe je ogen maar rustig dicht. Zie eens voor je dat je aan het begin van een doolhof staat. Het doolhof bestaat uit heel veel heggen, muren en spiegels, maar ook uit dieren, valkuilen en aanwijzingen. In het midden van het doolhof is een schat verborgen. Bedenk eens wat jou schat is, die je wil gaan zoeken en zie deze maar voor je. Je wil er heel graag naar toe. Dus je gaat bij het bordje start het doolhof in. Je kunt kiezen uit drie verschillende paden. Welke kies je? Zie jezelf maar lopen. Wat komt er op jouw pad? Welk dier houdt jou tegen. Waarom moet je halverwege terug naar de start? In welke valkuilen kom je terecht? Hoe voel je je steeds als er tegenslag is?  Wat voor aanwijzingen zie je onderweg? Na lange tijd lopen kom je uiteindelijk aan bij de schat. Wat bleek uiteindelijk het juiste pad te zijn voor jou? Beleef maar hoe ontzettend blij je nu bent, nu je je schat hebt gevonden, nadat je zoveel moeite hebt gedaan om er te komen. Waar voel je die blijheid? Wanneer je genoeg hebt genoten van jouw schat kun je je ogen weer open doen.

-Maak nu je eigen doolhof: Je kunt deze tekenen of plakken of deze met spullen uit je huis maken en er echt doorheen lopen. Vraag wel aan je ouders wat er mag. Teken of maak er allerlei hindernissen en aanwijzingen in en gebruik eventueel je knuffels. Maak of leg de schat op de juiste plek.

TIPS:

-Bedenk altijd, als iets erg lang duurt en het moeilijk is, dat de aanhouder wint. Dat betekent dat het goed komt als je maar niet op geeft en dat je uiteindelijk bereikt wat je wil bereiken, als je iets heel graag wilt. Je kan dan weer je doolhof voor je zien en zien dat je de schat bereikt en hoe blij je ermee bent.

-Blijf altijd dat voor je zien wat jouw droom is. Visualiseren helpt om in jouw leven te krijgen wat je heel graag wilt. Soms duurt het nog heel veel jaren, voordat jouw droom uit komt. En soms komt de droom anders uit dan je had verwacht. Maar uiteindelijk zul jij bereiken wat goed voor jou is en voelt het  soms nog beter dan in jouw droom.

Veel plezier in het doolhof van jouw leven.

 8 zonlicht

-Soms zie je de zon niet schijnen en lijkt alles ineens heel donker. Maar de zon is er altijd, ook al zie je deze niet. Er zitten soms wolken tussen de zon en de aarde. Dus dan zie je de zon niet, maar hij is er wel. Wanneer de zon er wel is, kun je al het zonlicht in jezelf opslaan. Als je de zon dan niet ziet heb je toch altijd zonlicht in je hoofd.

Ga nu maar lekker ontspannen zitten of liggen. Doe dan zacht je ogen dicht. Stel je nu voor dat je op vakantie bent in een tropisch land. Als je wakker wordt schijnt de zon al en het is lekker warm. Je drinkt uit een kokosnoot en je eet verse ananas en meloen. Daarna ga je naar het strand en je gaat lekker ontspannen liggen op het warme zand.  Zelfs met je ogen dicht zie je het zonlicht en je neemt het op in je hoofd. Je verzamelt al het licht in je hoofd.
Je voelt de warme zon overal op je huid. En je voelt dat het zonlicht zich verspreid over je hele lichaam. Je ruikt de ozon in de lucht. Dat geeft echt een vakantiegevoel. Je mag zo lang blijven op het strand als je maar wilt. Aan het eind van de dag ga je terug naar de hut waar je slaapt en je neemt het zonlicht wat je verzameld hebt met je mee. Je mag nu je ogen weer open doen.

-Maak maar een mooie tekening van jezelf, zittend of liggend in de zon. Teken de zon maar heel groot. Maak maar een mooie lichte tekening.

TIPS:

-Bewaar het zonlicht maar en zoek het op in jezelf op dagen of momenten dat het donker is. Je kunt dan zelf het licht weer uitstralen dat je hebt verzameld. Dan voel je je vast een stuk beter.

-Begroet elke dag de zon even op je eigen manier. Het maakt niet uit of je de zon kan zien buiten of niet. Je kunt vragen of de zon je deze dag weer kan vullen met zijn licht, warmte, energie en een vrolijk gevoel. Als je dit elke ochtend even doet zul je altijd zonlicht in je hart voelen. Zo begin je de dag altijd goed.

7: Surfen over de golven

Als je leeft in een moeilijke tijd dan heeft het geen zin om bang in een hoekje te gaan zitten. Je moet altijd maar het beste er van maken en het vertrouwen hebben dat anderen je helpen als je ze nodig hebt.

Daarover gaat het volgende verhaaltje wat je zelf beleeft:
-Ga maar lekker ontspannen liggen of zitten en doe dan je ogen maar zacht dicht.
Zie maar voor je dat je op een mooie dag in een roeibootje op de zee bent. Opeens gaat het stormen. Er komt een enorme golf aan en die spoelt over jou en je bootje heen. Je bootje slaat om en jij ligt in het woeste water. Je roept om hulp en hoort in de verte dolfijngeluiden. Het lijkt wel of ze antwoord geven. Korte tijd later komt er een surfleraar naar je toe met een surfplank, in een kleur die jou rust geeft. Hij helpt je om erop te klimmen en leert je om erop te blijven staan. Met vallen en opstaan leer je echt surfen. Je leert zelfs over de hoogste golven te surfen. En na verloop van tijd wordt het water weer rustiger en gaat de zon weer schijnen. Nu kun je zelfs enorm genieten van het surfen. Je had voor die tijd nooit gedacht dat je dit zou kunnen en dat je ervan zou kunnen genieten. Wanneer je het water uitgaat om op te drogen zie je in de verte drie dolfijnen die je groeten.
Als je lang genoeg hebt gesurft mag je je ogen weer zacht open doen.

-Maak nu maar een mooie tekening van een woeste zee en teken er maar 3 dolfijnen in. Teken op een ander blaadje in jouw rustgevende kleur, die je vertrouwen geeft, jezelf en een surfplank. Knip jezelf en de surfplank uit en plak jezelf, op de surfplank, op de woeste zee.

TIPS:

-Wanneer je het moeilijk hebt, kan je altijd naar iemand toe gaan of met iemand bellen of appen om erover te praten. Vaak lucht het op om er over te praten of komt iemand met ideeën om het op te lossen.
Bedenk dat je nooit alleen bent.

-Als je bang bent of je onbeschermd voelt, kan je je voorstellen dat je in een gekleurde ballon zit, in een kleur die heel veilig is voor jou. Niets of niemand kan in deze ballon komen.
Je kunt ook samen met een knuffelbeest of meerdere of met je hele bed en knuffels in de ballon zitten. Jij kiest wie erin mogen samen met jou. Verder kan er niets in komen.

-Het is goed om afleiding te zoeken en iets leuks te gaan doen als je merkt dat je piekert over iets dat je niet kunt veranderen. Je kunt ook altijd weer je ogen dicht doen en voor je zien dat je gaat surfen en dat er dolfijnen om je heen zwemmen die je helpen.

Veel surfplezier !

 6: Genieten van de lente.

-Ga maar lekker ontspannen zitten of liggen. Doe je ogen maar zacht dicht en beleef dit verhaal maar alsof je het echt zelf meemaakt. Het is lente en je gaat vandaag naar de kinderboerderij. Als je er aankomt zie je al kuikentjes zwemmen in de sloot en mooie lentebloemen in de wei. Je voelt de zon lekker warm op je huid en je ruikt de geur van het boerenland, het warme hooi en de pony’s. Je hoort de vogels fluiten. Vandaag voer je de varkens en je geeft een schattig geitje op je schoot een flesje melk. Ze voelt heerlijk zacht als je haar knuffelt. Je rijdt op een mooie pony een rondje over het hele erf. Je aait een lieve poes. In het restaurantje drink je vers vruchtensap en eet je lekkere aardbeien of ander lekker fruit, wat je uitgebreid proeft. Je geniet volop van deze heerlijke dag op de boerderij! Je mag er zo lang blijven als je maar wilt. Hoe voel je je nu? Waar in je lichaam kun je dat voelen?
Neem dat heerlijke gevoel maar mee naar huis als je je ogen weer open doet.

-Maak nu maar een mooie tekening van wat je allemaal hebt beleefd bij de kinderboerderij. Laat maar zien, door de kleuren die je gebruikt, hoe je genoten hebt van deze dag.

TIPS:

-Het is nu lente, de tijd dat alles gaat groeien en bloeien en dat we kunnen genieten van alles wat de natuur ons gratis geeft. Ook al kun je misschien niet echt naar de kinderboerderij toe nu, je kunt het toch beleven als je je ogen dicht doet. Zo kun je er zo vaak en zo lang zijn als je maar wilt. Je bent zelf ook in de lente van je leven. Je groeit en bloeit zelf ook.

-Kijk eens in je eigen tuin of vanaf je balkon of vanuit een open raam wat je buiten allemaal ziet, hoort en ruikt nu het lente is. Denk aan diertjes, bloemen, vogelnestjes, enz. Schrijf dit eens allemaal op. Wie maakt de langste lijst?

Hieronder vind je het filmpje over een hartje te vouwen !

5: Hartenwensen

Vandaag gaan we hartenwensen doen én Corona hartjes vouwen met een hartenwens!

Een hartenwens is een wens die recht uit je hart komt. Je hart is de plaats waar liefde en vriendschap wonen, voor jezelf en voor anderen. Dus een hartenwens doe je omdat je van jezelf en van een ander houdt of goede vrienden bent of omdat je aan iemand denkt die je iets moois wenst. Je kan bijvoorbeeld wensen dat jij gelukkig zult zijn of dat je goede vrienden/vriendinnen zult hebben. En je kan ook wensen dat iemand die je kent gezond zal zijn/blijven.

-Ga nu maar lekker ontspannen zitten of heerlijk relaxed liggen. Je mag je ogen zacht dichtdoen. Leg je hand maar op je hart. Denkt nu maar aan jezelf, zoals jij er uitziet.
Zie maar voor je wat jij meestal doet en hoe je het doet en hoe je altijd loopt en zit. Zie maar voor je hoe jij bent.
En voel nu eens diep van binnen, in jouw hart, wat jij nodig hebt in jouw leven. Wat zou jij willen wensen voor jezelf? Doe nu maar deze hartenwens voor jezelf. Zeg maar van binnen:
Ik doe een hartenwens voor mezelf. Doe het met heel je hart. “Mag ik gelukkig zijn, of mag ik nooit meer bang zijn of mag ik een goede vriend krijgen”, bijvoorbeeld. Vraag maar wat jij nodig hebt in je leven.

-Als je dit hebt gedaan dan mag je het beeld van jezelf weer loslaten. Denk nu aan iemand van wie je houdt of die jij kent en waarvan jij denkt dat die ook wel een hartenwens verdient of nodig heeft. Het kan familie zijn, een vriend(in) of zomaar iemand die nu ziek of eenzaam is. Zie hem of haar nu voor je. Zie hoe die er uit ziet, beweegt en hoe hij of zij altijd doet. Stuur nu een hartenwens naar deze persoon of dit kind. Bedenk goed wat deze nodig heeft en wens dit met heel je hart. En zie maar voor je dat je het naar hem/haar toe stuurt.

Als je hiermee klaar bent dan doe je rustig weer je ogen open.
Je mag nu een papieren hartje vouwen,  een Coronahartje, speciaal voor iemand die nu ziek is of iemand die nu eenzaam is, thuis of in een verpleegtehuis en geen bezoek mag ontvangen.
Om te weten hoe je het hart moet vouwen kun je naar het onderstaande filmpje kijken, waarin Vera Schröder elke vouw die je moet maken laat zien. Er staat ook steeds bij geschreven wat je moet doen.
Als het hartje klaar is kun je er in schrijven “Ik hou van jou” en deze opsturen of een foto met jou erbij doorsturen naar dit kind of je oma, opa of ander persoon die nu door het coronavirus alleen en niet blij is. Je zult ze heel erg blij maken hiermee!

Klik nu hieronder op Hartje vouwen, dan komt onderin je scherm ook Hartje vouwen te staan. Als je daar op klikt begint het filmpje.

Hartje-vouwen-

TIPS:

-Je mag en kan altijd binnenin jezelf hartenwensen sturen als jij of iemand anders dat nodig heeft. Stuur altijd eerst een positieve wens aan jezelf. Dat verdien je ! Daarna stuur je een hartenwens aan die ander. Je kan dan echt iets positiefs doen voor een ander.

-Als je je verdrietig of somber voelt helpt het om je hand op je hart te leggen en goed te voelen hoe je je eigenlijk precies voelt. Bedenk dan wat je nodig hebt op dit moment.
Doe dan een hartenwens voor jezelf en doe het met heel je hart. Knuffel jezelf maar.
Weet dat er altijd hoop is en dat je zelf iets kunt doen om je beter te voelen.

 

 4: De toverbal..

Als je vandaag iets eet, bijvoorbeeld een stukje fruit, snoepgroente, een snoepje of koekje, doe dan eens net alsof je het nog nooit eerder gegeten hebt. Ga dit eens met al je zintuigen proeven. Dit is ook leuk om met broertjes of zusjes samen te doen of met papa en mama. Eerst ga je er héél aandachtig naar kijken. Vertel eens hardop wat je ziet. Welke kleuren heeft het; is het glad of gehobbeld of ribbelig of ruw, enz. Noem alles wat je ziet, een sprietje of pitje. Daarna doe je je ogen dicht en ga je voelen. Noem nu alles wat je voelt. Dan hou je het eten naast je oor en je knijpt er heel zachtjes in(pas wel op met iets wat sappig is of glibberig) of je wrijft erover en je luistert of je een geluid hoort. Vertel wat je hoort. Nu hou je het onder je neus en je ruikt. Vertel maar hoe het ruikt, zuur, zoet, bitter, pittig of anders.
Alles is goed. Iedereen ervaart het op zijn eigen manier. Gebeurt er bij jouw iets bijvoorbeeld in je mond of maag of iets anders als je dit eten ruikt? Doe het nu in je mond en proef eerst hoe het smaakt. Kauw er nu heel langzaam en lang op en proef alle smaakjes die voorbij komen. Hoe smaakt het nu? Slik het door als jij er aan toe bent. Goed gedaan, wat heb jij veel geduld !!

-Ga nu rustig zitten en doe je ogen maar zacht dicht. Stel je voor dat er een mooie eetbare toverbal voor je ligt. Dat is een snoep bal die steeds van kleur en smaak wisselt als je deze opzuigt. Jij mag deze op eten. Je pakt de toverbal en kijkt er naar. De toverbal heeft nu de kleur rood aan de buitenkant. Je ruikt er even aan. Hoe ruikt de kleur rood die hij nu heeft? Je stopt em in je mond en je proeft heel goed. Hoe smaakt jouw toverbal met de kleur rood?
Hoe voel jij je met deze kleur en smaak? Voel je je blij of somber of nieuwsgierig of boos of opgewonden, of nog anders?
Nu zuig je net zo lang tot de volgende kleur en smaak tevoorschijn komen.
Je haalt de bal even uit je mond en je kijkt ernaar. De bal is nu zwart. Doe nu deze oefening met de kleur zwart. Doe dit daarna nog eens met de kleur blauw, oranje, paars en geel. Geniet er maar van als je een kleur lekker vindt. Geniet maar van je toverbal tot hij helemaal opgezogen is. Wat zit er helemaal binnenin de bal ?

TIPS:
-Ons leven is net als een toverbal, we weten nooit wat voor kleur er komt en hoe die zal smaken. Het beste wat we kunnen doen is de kleur die we hebben helemaal beleven en kijken hoe die is. Is de kleur fijn, geniet er dan met volle teugen van. Vinden we deze kleur niet fijn, dan weten we dat er ook weer snel een nieuwe kleur zal komen.

-Eten wordt veel leuker als je er een spel van maakt. Proef af en toe eens met heel veel aandacht met het hele gezin.

-Het is ook leuk om eens een lijstje bij te houden wat je zoal eet op een dag en hoe dat dan smaakt: zoet, zuur, bitter, zout, glad of ruw, korrelig of slijmerig enz. Zet er maar bij of je het lekker vindt of niet.

Veel proefplezier. Liefs, Annette

3: Dolfijnen

-Je kunt deze oefening liggend of zittend doen. Het is een verhaal waarvan je je voorstelt dat je het zelf beleeft. Doe je ogen maar dicht en probeer maar voor je te zien dat je weer op het strand bent. Het is heerlijk warm en je wilt lekker gaan zwemmen. In de verte hoor je ineens dolfijnengeluiden. Dat is leuk! Je duikt in het water. Je kan ineens heel goed zwemmen. Het water is lekker warm en je geniet ervan. Ineens duiken er 3 dolfijnen voor je op. Ze zeggen in dolfijnen taal dat ze graag met je willen spelen en zwemmen. En jij kunt ze verstaan! Lange tijd zwem je met ze mee. Ze spelen met jou. Je vindt het fijn dat ze tijd en aandacht voor je hebben. Ze geven je een heel fijn gevoel.
Je merkt echt dat ze van je houden. En jij houdt van hen. Als het tijd is om terug te gaan naar het strand zeggen ze:
“Je bent lief en goed zoals je bent. Je mag altijd van jezelf houden!”  Je aait ze over hun rug en je knuffelt nog even met ze. Dan zwem je terug naar het strand. Daar aangekomen ga je nog even lekker in de zon liggen drogen voordat je je ogen weer open doet.

-Tijdens dit verhaal kan je muziek met dolfijnengeluiden aanzetten. Je kan dit bijvoorbeeld op You Tube vinden. Je hoeft dit niet te downloaden, vraag hulp aan je ouders. Maar het kan ook prima zonder muziek en geluiden.

-Probeer nu zelf een mandala te tekenen waar dolfijnen in rondjes zwemmen. Je mag ook andere dieren er in tekenen die je heel lief vindt. Dus teken een cirkel en  teken daarin dieren die in een rondje achter elkaar zwemmen of lopen. Je ouders kunnen ook een mandala kleurplaat printen als je dit moeilijk vindt.

TIPS:

-Als je soms het gevoel krijgt dat je niet lief bent, omdat iedereen op je moppert, weet dan: “je bent altijd goed zoals je bent en je mag van jezelf houden”. Zeg dit maar heel vaak tegen jezelf. Dan ga je het vanzelf geloven.
En knuffel jezelf maar.

Als er op je gemopperd wordt komt dat meestal omdat mensen om je heen het druk hebben. Dat ligt niet aan jou.

-Geef maar eens iedereen die je ziet een complimentje, dus zeg maar wat aardigs. Kijk eens of ze dan ook iets aardig tegen jou gaan zeggen.

-Als je je even eenzaam voelt kun je altijd weer je ogen dicht  doen en naar je vrienden, de dolfijnen gaan!

Veel zwemplezier met de dolfijnen! Liefs, Annette.

2 Wees een boom

-Ga rustig zitten op een stoel. Zet je voeten plat op de grond en leg je handen in je schoot. Doe je ogen maar dicht en stel je voor dat je in het bos bent. In het bos zie je bomen staan. Eén ervan is een hele mooie boom. Je loopt er naar toe. Je kijkt naar de boom. Hij ziet er mooi en sterk uit. Je voelt eens aan de boom, aan de ruwe plakkerig schors en aan de takken en aan de blaadjes.
Je ruikt aan de boom. Hoe ruikt hij ? Je luistert naar de boom, naar het gekraak van de stam en het ritselen van de baadjes. Welke boodschap heeft de boom voor jou als je goed luistert ?

-Nu ga je staan, met je voeten stevig op de grond en nu ben jij die allermooiste boom. Je voelt dat je wortels vanuit je voeten de grond in groeien. Je staat heel stevig en heel stil. Gebruik nu al je zintuigen. Dus: Kijk eens wat jij als boom nu allemaal kan zien. En luister eens goed wat je als boom allemaal kan horen. Luister zo lang mogelijk, dichtbij en ver weg. Hoor je ook geluiden in jezelf ? Kun je ook de stilte horen ?Achter de geluiden is het stil.
Misschien kun je ook iets ruiken als boom? Hoe voel je je als boom ?

-Nu ga je weer zitten en schrijft alles op wat je hebt gezien, gehoord, geroken en gevoeld.

Maak er nu een mooie tekening bij van jou als boom.
Wat ben jij voor een boom ? Een wijze oude eik , een treurwilg, een bloesemboom met mooie kleuren of een naaldboom ?

TIPS:

– Als je ergens zou willen zijn waar je blij van wordt en je kan/ mag er niet naar toe dan kun je altijd je ogen dicht doen en voor je zien en beleven dat je er toch bent. Je kunt dan helemaal het blije gevoel krijgen wat je anders ook zou krijgen. Jou hersenen reageren dan alsof je er echt bent.

-Vind je het leuk om mandala’s te kleuren ? Er zijn websites waar je gratis mandala kleurplaten kunt vinden. Wanneer je je verveelt kun je deze printen en lekker gaan kleuren. Je kunt er ook een rustig muziekje bij aanzetten, bijvoorbeeld van You Tube. Zoek hier voor bij meditatiemuziek of yogamuziek of reikimuziek. Het gaat er niet om hoe snel je de mandala klaar hebt, maar dat je lekker aan het kleuren bent.

Ik wens jullie veel bosplezier, liefs, Annette

1: Ademen met de golven van de zee
-Ga lekker zo ontspannen mogelijk liggen. Stel je nu voor dat je op het strand ligt, op een badlaken in een kleur die je heerlijk rustig vindt. De zon schijnt en je wordt heerlijk loom van de warmte. Je hoort de golven van de zee. Je gaat er bewust naar luisteren. En je ziet de golven voor je. Nu ga je rustig inademen zo lang als de golven naar het strand komen en aanspoelen en je gaat rustig uitademen zo lang als de golven zich weer terugtrekken. Probeer dit zo lang mogelijk vol te houden. Hoeveel golven heb je geteld ?

Hierna kun je een mooie strandtekening maken… Wat zie je allemaal op het strand ?
TIPS:
-Op you tube staan filmpjes met zeegeluiden. Deze kun je aan zetten bij de oefening of bij het tekenen. Maar je kunt het je ook gewoon voorstellen zonder muziek.

-Dit is ook een oefening die je kunt doen om te ontspannen, voordat je gaat slapen. Je mag ermee in slaap vallen. Als je muziek gebruikt, vraag dan aan je ouders om die later even uit te zetten, als je slaapt.

-Om lekker te kunnen slapen en te ontspannen kan ook een druppeltje lavendelolie op het kussen helpen, als je dit lekker vindt ruiken.

-Als je met niemand mag knuffelen op dit moment knuffel dan jezelf: Sla je armen om jezelf heen en voel dat je geknuffeld wordt. Dit helpt echt. Er gaat een seintje naar je hersenen dat je echt geknuffeld wordt en je kunt je zo getroost voelen.
Ik wens je een heerlijke stranddag !

Annette Schröder Trainingen –  ©  2019